keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Harrastukset: Juoksu

Rovaniemi Maraton 2008
Mä en oo koskaan ollut mikään himourheilija. Kouluiässä osallistuin perinteisesti koulujenvälisiin kilpailuihin niin hiihdossa kuin juoksussa, mutten koskaan harjoitellut / harrastanut ko. lajeja. Ainoa laji, jota harrastin kouluikäisenä, oli laskettelu, sitäkään en mitenkään kisailumielessä harrastanut, vaan ihan kaveriporukalla vietettin kaikki vapaa-aika rinteessä.



Vuonna 2007 meillä oli perheessä todella paha kriisi, mietittiin ihan vakavasti mieheni kanssa, lähtöä eri suuntiin. Olin siihen aikaan kotiäitinä, ei minulla ollut harrastuksia. Halu päästä kotoa pois, tuulettumaan, johti siihen, että aloin juoksemaan. Juoksusta tuli minun henkireikä tuona aikana. Se oli ainoaa omaa
aikaan, jossa sain rauhassa käytyä läpi päässä pyöriviä ajatuksia.  

 Aloitin juoksun ihan nollasta. Syksyn ja talven juoksin pitkin asuinalueemme kuntopolkuja ja pyöräteitä ristiin rastiin ja purin pahaa oloani. Jossain vaiheessa pahaolo helpotti, mutta juoksu jäi harrastukseksi. Kesällä 2008 juoksin puolimaratoonin ja vielä seuraavana kolmena kesänä juoksin puolikkaan joka kesä. Tämän jälkeen tuli totaalinen stoppi juoksuun ja se on ollut aina näihin päiviin asti. Saatan puolen vuoden aikana käydä kolme kertaa juoksemassa. Se tuntuu hyvältä, nautin siitä, ja päätän aloittaa taas juoksun harrastamisen, mutta jostain kumman syystä into kuitenkin lopahtaa jo ennenkuin on alkanutkaan...

Nyt haluaisin saada takaisin tuon innon. Mutta en oikein tiedä mistä ja miten sen aloittaisin? Peruskunto mulla on suhteellisen hyvä, käyn päivittäin tunnin kävelylenkin koirien kanssa. Jaksan juosta yhäjaksoisesti ainakin 5km. 

Rovaniemi Maraton 2008


Minusta tuntuu, että tarvitsisin jonkinlaisen juoksuohjelman, jota alkaisin noudattamaan. Netti on pullollaan eri juoksuohjelmia. Ne on yleensä jaoteltu: aloittelijalle, kympin matkaan tähtääville ja puolimaratooniin tähtääville. Mä en oikein tiedä, mikä näistä olis mulle sopivin. Aloittelijan ohjelmia pidän aika löysinä, mutta sit 10 km ohjelmat vaativat jo aikalailla sitouttumista juoksuun. En osaa valita, mikä olisi juuri minulle hyväksi niin, että jaksaisin ja olisin motivoitunut viemään ohjelman loppuun saakka. Auttakaahan te viisaammat miten tässä kannattaisi edetä?

Tavoitteksi olen asettanut, että toukokuussa 2015 juoksen Naisten kympin ja sit kesä-heinäkuussa puolikkaan, joten aikaa on todella paljon..

Pirtsakkaa viikkoa kaikille,

-Lapinnoita-

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että juoksuinnostus nostaa päätään!
    Sykesportin sivuilta löytyy hyviä vinkkejä juoksuharrastuksen aloittamiseen, ja hyviä ohjelmiakin. Esim. tässä linkki aloittelijan kahdeksan viikon ohjelmaan.
    http://sykesport.fi/juoksu/juoksukoulu-aloittelijan-kahdeksan-viikon-harjoitusohjelma/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Satu linkkivinkistä. Harjoitusohjelma vaikutti oikein hyvältä, taidan lähteä sillä liikkeelle ;)

      Poista

Kiitos kun pyörähdit blogissani, kommentit piristävät aina päivääni ;)
Tervetuloa uudestaan !

-Lapinnoita-