keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Mindfulness

Kuva: Zen stones
 Muutamia viikkoja sitten  Me naiset Sport (nro8) lehdessä oli testattavana uudet treeniappsit ja -nettipalvelut. Sieltä bongasin Mindfullness app-Leena Pennanen, latasin sen puhelimeeni ja olen käyttänyt siitä lähtien sovellusta lähes päivittäin.

Mindfulness tarkoittaa tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Se on valppautta ja taitoa elää juuri tässä hetkessä.

Meillä ihmisillä on taipumus murehtia menneitä ja olla huolissaan tulevasta sen sijaan, että eläisimme pelkästään tätä hetkeä. Samoin olemme taipuvaisia tulkitsemaan asioita aina samalla tavalla. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen. 

Jo tuhansia vuosia itämaisessa meditaatioperinteessä on tunnettu tietoisuustaidot ja Mindfulness. Länsimaissa Mindfulness ja tietoisuustaidot saivat jalansijaa 1970- luvulla, kun amerikkalainen Jon Kabat Zinn alkoi ohjata kroonisesti sairaille ja kipupotilaille tietoisuustaitoihin perustuvaa stressinhallintaa. Tätä ohjelmaa on tutkittu paljon, ja tulokset ovat erittäin hyviä. 

Kuva: Mindfulness Bristol
Mindfulness voi olla avuksi masennuksen, ahdistuksen, stressin ja  kivun lievittämisessä, mutta se voi myös olla avain onnellisempaan, rennompaan ja tietoisempaan elämään. On havaittu, että näiden taitojen säännöllinen harjoittaminen tukee fyysistä terveyttä ja immuunipuolustusjärjestelmää. 

Erilaisten harjoitusten kuten hengitysharjoitusten avulla kehitetään tietoisuustaitoja. Tarkoituksena on harjoitteiden avulla oppia tunnistamaan tunteita, ajatuksia ja hyväksymään ne sellaisenaan. Tietoisuustaitojen harjoittamisen kautta pyritään saamaan yhteys omaan itseen, omaan kehoon ja tulla tietoiseksi oman mielen toimintatavoista.

Olen aina pitänyt kaikkia tällaisia juttuja  huuhaatouhuina. En tiedä johtuuko se ikääntymisestä vai mistä, mutta nyt erilaiset kehonhuollot, rentoutumiset sekä mielen ja kehon hyvinvointi on entistä enemmän alkanut kiinnostamaan minua ja olen valmis kokeilemaan niitä käytännössä.

Nyt muutamien viikkojen jälkeen ladattuani Leena Pennasen Appsin, huomaan monesti ottavani aikaa itselleni ja olemaan läsnä tilanteissa. Toisinaan aamulla heti silmät avattuani päässäni alkaa heti pyörimään tuhat ja sata asiaa. Tällöin tietoisesti rauhoitun, hengittelen rauhassa ja kun huomaan rauhoittuneeni nousen ylös vasta sen jälkeen. Iltasin jos en saa unta tai yöllä herätessäni keskityn samalla tavalla hengitykseen jolloin uni tulee nopeammin ja helpommin.
Suosittelen kaikille lämpimästi kokeilemaan sovellusta ja yllättymään sen vaikutuksista.

Kiireetöntä keskiviikkoa kaikille,

-Lapinnoita-


               Aleksi Litovaara
                Center of Mindfulness

2 kommenttia:

  1. Täytyy tunnustaa, että minuakin kiinnostaa nykyään paljon entistä enemmän nämä henkisen hyvänolon asiat ja henkisen tasapainon saavuttaminen. Olen kyllä aina ollut jollain tasolla kiinnostunut, mutta myös hyvin kriittinen. Nykyään - kenties juuri iän karttumisen myötä - olen pehmentänyt kritiikkiä ja tullut avoimemmaksi, kokeilunhaluisemmaksi. Tämä Mindfulness kuulostaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kait sitä näin vanhempana antaa enemmän arvoa sisäiselle hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Nuorempana ulkoinen olemus ja ulkokuori merkkas enemmän, nyt on hyväksynyt että se on mikä on eikä rypyt lähde hiomallakaan, joten syytä keskittyä sisimpään :D

      Poista

Kiitos kun pyörähdit blogissani, kommentit piristävät aina päivääni ;)
Tervetuloa uudestaan !

-Lapinnoita-